Ege İhracatçı Birlikleri ve Afet Bölgesine Destek Çabaları
Kahramanmaraş’ın merkez üssü olduğu büyük deprem felaketinin ardından, bölgenin yeniden ayağa kalkması için çalışmalarını aralıksız sürdüren Ege İhracatçı Birlikleri, ilk günden itibaren tüm kaynaklarını afet bölgelerine yönlendirmiştir. Bu kapsamda, üç yıldır başarıyla yürüttüğü EİB Export-Up Mentorluk Programı ile özellikle kadın girişimcilere yeni umut kapıları aralamaktadır. Bu program, depremden etkilenen kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmak amacıyla tasarlanmış olup, bölgedeki kadınların güçlenmesine katkı sağlamaktadır.
Açılış toplantısı, online platformlar üzerinden gerçekleşmiş ve programa katılanlar arasında Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal ile program ekibi; Şube Müdürü Özlem Gökkan Vural, Şube Şefi Fatih Maranki, Uzmanlar Neslihan Ersan ve Yudum Aras ile EGİKAD Başkanı Aslı Odabaşı yer aldı. Ayrıca, ikinci dönem mentorlarından Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Gürhan Kanlı ve deprem sonrası destek alan girişimci Güneş Sayıt da deneyimlerini paylaştı.
Depremzede Kadın Girişimcilerden Program Hakkında Yorumlar
Depremden etkilenen kadın girişimciler, programın kendilerine büyük moral ve motivasyon kaynağı olduğunu belirterek, ihracata tekrar başlamanın yollarını aradıklarını ifade ediyorlar. İşlerini yıkılan ve yeniden kurmak isteyen birçok kadın, tecrübeli mentorların bilgi ve deneyimlerinden yararlanarak yeni iş fırsatları yaratma şansı elde ediyor. Bu destekler, onların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına ve bölge ekonomisine katkıda bulunmalarına zemin hazırlıyor.
Programın İlk Eğitimi ve Mentorluk Süreci
Açılış sonrası, katılımcılar mentorlar ve faydalanıcılar arasında tanışma ortamı oluşturdu. Ayrıca, Evrim Yerli tarafından verilen “Mentorluğun Esasları ve İletişimi” başlıklı ilk eğitimle programın temel ilkeleri anlatıldı. Bu süreç, katılımcıların birbirleriyle uyum sağlaması ve bilgi paylaşımını artırması açısından oldukça verimli geçti.
Depremin Ardından Çalışmalarımızın Durmaksızın Devam Etmesi
Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “6 Şubat sabahından itibaren, deprem sonrası yaraları sarmaya odaklandık. Ticaret Bakanlığı’ndan 6 milyon liralık ayni yardım kaynağı izin belgesini alarak, bölgede çalışmalarımıza başladık. Bugüne kadar, afet bölgesinde hiç durmadan çalıştık ve halen çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizin ilerlemesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına kadınların rolü büyük. Bizler, sürdürülebilir kalkınma ve kadınların güçlendirilmesi için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.
Güç Birliği ve Bölgesel İşbirliği
Başkan Eskinazi, “Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ile iletişime geçerek, afet bölgelerindeki kadın girişimcilerin desteklenmesi amacıyla ortak bir takvim belirledik. Türkiye’nin önde gelen ihracatçı birliklerinden EİB, GAİB ve EGİKAD, güçlerini birleştirerek, toplam 14 kadın girişimciye ulaşmayı hedefliyor. Bu girişimcilerin çoğu mikro ihracat yapan, coğrafi işaretli ürünler üzerinde çalışan, sürdürülebilir ve katma değerli üretim yapan, uluslararası sertifikalara sahip, e-ticaret ve e-ihracat alanında faaliyet gösteren kadın girişimcilerden oluşuyor.”
Hedefler ve Eğitim Programları
Eskinazi, “Program kapsamında, kadın girişimcilere pazar belirleme, küresel pazarlama, e-ihracat, start-up kültürü ve devlet destekleri gibi konularda eğitimler verilecek. Ayrıca, 6 ay sürecek olan mentorluk programı ile girişimcilerin ihracata tekrar dönmesi ve işlerini büyütmesi amaçlanıyor. Bu projeyle, Türkiye’de ilk defa kadın ve genç girişimcilere yönelik ihracat odaklı kapsamlı bir mentorluk hizmeti sunuluyor.”
İmkanların Seferber Edilmesi ve Toplumsal Sorumluluk
Seray Seyfeli, “Deprem sonrası tüm imkanlarımızı bölgeye seferber ettik. Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Export-Up Mentorluk Programı’nın ikinci döneminde de 8 faydalanıcımıza destek verdik. Bu program, sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkeleri doğrultusunda ilerliyor ve bölgede kadınların iş hayatına katılımını artırmayı hedefliyor.” diyerek bölgedeki çabalarını vurguladı.
Programın Türkiye’ye Rol Model Olması
Seyfeli, “Ege İhracatçı Birlikleri’nin bu başarılı programı, ülkemizde örnek teşkil ediyor. Depremden etkilenen ve yeniden hayata tutunmaya çalışan kadın girişimcilere yeni kapılar açıyoruz. Bu projeyi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Ege İş Kadınları Derneği ile işbirliği halinde yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Kadın Girişimcilere Profesyonel Destek ve Gelecek Vizyonu
Seray Seyfeli, “Kadın girişimcilerin işlerini yeniden canlandırmaları ve büyütmeleri bizim önceliğimiz. Bu program sayesinde, kadınların ekonomik güçlenmesine katkı sağlayacak, toplumun genel refahını artıracak adımlar atıyoruz. Dayanışma ve işbirliği ruhuyla, kadınların güçlenmesine destek olmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Programın Farklı ve Başarılı Olacağının Güvencesi
Çiğdem Önsal, “EİB Export Up Mentorluk Programı, 14 depremzede kadın girişimciye yönelik bilgi ve deneyim paylaşımıyla yeni dönemde çok daha anlamlı ve farklı bir boyuta ulaşacak. Maksimum fayda sağlamak adına tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.” diyerek programın önemi ve gelecek vizyonunu vurguladı.
Kadınların İş Hayatında Liderlik Edilmesi
Aslı Odabaşı, “Depremin ilk anlarından itibaren sahada ve masa başında aktif olarak yer aldım. Kadınların iş hayatında öncü olmaları ve desteklenmeleri bizim temel önceliğimizdir. EGİKAD olarak, Avrupa Birliği projeleriyle kadınların dijitalleşmesini ve girişimciliğini destekliyoruz. Böylesi zor zamanlarda bile, kadınların gücü ve azmiyle yeni başarı hikayeleri yazılıyor.” diyerek sözlerini tamamladı.