1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ege Üniversitesi Gözlemevi: Bilimin ve Uzayın Kapısı

Ege Üniversitesi Gözlemevi: Bilimin ve Uzayın Kapısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gözlemevinin Tanıtımı ve Faaliyetleri

Ege Üniversitesi (EÜ) Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, her yaş ve eğitim seviyesinden insanlara uzay ve astronomi alanında zengin ve eğlenceli eğitimler sunuyor. Bu merkez, konferanslar, geziler ve gözlem etkinlikleri gibi çeşitli programlarla katılımcıların bilimle iç içe olmasını sağlıyor. Uzay meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği EÜ Gözlemevi, yaptığı kapsamlı bilimsel araştırmalar ve toplum odaklı etkinlikleriyle Ege Üniversitesi’nin topluma hizmet vizyonuna önemli katkılarda bulunuyor.

Türkiye’nin En Büyük İkinci Gözlemevi

Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, gözlemevinin tarihi ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Dal, “1963 yılında hazırlık aşamalarına başlanan ve 1965 yılında ilk gözlemleri gerçekleştirilen Ege Üniversitesi Gözlemevi, Türkiye’nin en eski ve en büyük ikinci gözlemevidir. Başlangıçta, çift yıldızların gözlemi ve bu yıldızların dönemsellik değişimlerinin incelenmesi temel amacıyla kuruldu. Zamanla, merkezimiz Rektörlük ve Fen Fakültesi bünyesinde faaliyet göstererek, astronominin tüm alanlarında gözlem yapabilen bir merkez haline geldi. Günümüzde ise, gelişmiş teknolojik altyapısıyla Türkiye’nin en büyük ikinci gözlemevi olarak hizmet vermektedir. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle, gözlemevimizin fiziki ve teknolojik altyapısı yenilendi ve güçlendirildi. Bu sayede, yapılan bilimsel çalışmaların toplumla paylaşılması ve farkındalık yaratılması amacıyla çeşitli Bilim-Toplum etkinlikleri düzenleniyor. Ayrıca, akademik çalışmalar da kararlılıkla devam ediyor.” şeklinde anlatım yaptı.

Astronomi Eğitimi ve Gözlemevinde Gözlemler

Doç. Dr. Dal, “Merkezimizde, astronomiye ilgi duyan herkese yönelik kapsamlı eğitimler sunuyoruz. Ayrıca, şu anda yürüttüğümüz 19 sosyal sorumluluk projesiyle doğayı ve uzayı keşfetmek isteyen çeşitli gruplara özel programlar düzenliyoruz. Yıllık yaklaşık 1200 öğretmene yönelik, uzay ve gezegenler hakkında detaylı eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerde katılımcılar, astronomi ve uzay biliminin temel prensiplerini yakından tanıma fırsatı elde ediyor. Ziyaretçilerimiz, Türkiye’nin en büyük göktaşı koleksiyonunu görme imkanına sahip olup, her yıl Mayıs ve Eylül aylarında düzenlediğimiz iki günlük çadırlı kamp etkinlikleriyle doğa ve uzay sevdamızı pekiştiriyoruz. Ayrıca, randevulu sistemle her zaman açık olan gözlemevimize, tüm yaş gruplarından uzay ve bilim meraklılarını davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Milli Uzay Programı Çalışmaları

Doç. Dr. Dal, “2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen ‘Milli Uzay Programı’ kapsamında önemli projeler yürütüyoruz. Gözlemevimiz, özellikle yörüngedeki yakın gökcisimleri ve uzay havası gözlemleri alanında çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, öncü üniversitelerden biri olarak bu projede aktif rol alıyoruz. Hedefimiz, Ege Üniversitesi’nin adını ulusal ve uluslararası alanda öne çıkarmak ve uzay bilimleri alanında liderlik yapmaktır.” diye ekledi. Bu çalışmalar sayesinde, ülkemizin uzay ve astronomi alanındaki gelişimine katkı sağlamaya devam ediyoruz.

Ege Üniversitesi Gözlemevi: Bilimin ve Uzayın Kapısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Şehir Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet