İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Tarımda Sürdürülebilirlik Çalışmaları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğa ve insan sağlığını koruma amacıyla zirai ilaçların ambalaj atıklarına karşı yürüttüğü mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda, “Zirai İlaç Ambalajlarının Ayrı Toplanması Projesi” ile çiftçilere ve köy halkına yönelik bilinçlendirme ve uygulama çalışmaları hayata geçiriliyor. Çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantılarıyla başlayan proje, toplanan ambalajların yerine organik sıvı solucan gübresi dağıtımıyla devam ediyor.
Projenin Vizyonu ve Hedefleri
Başkan Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkündür” vizyonu doğrultusunda, tarımda sürdürülebilirlik ve çevre sağlığını ön planda tutan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Geçen yıl Bergama’da başlatılan proje, zirai ilaç ambalajlarının tarlalara, su kaynaklarına ve açık alanlara atılmasını engellemeyi amaçlıyor. Bu sayede hem çevre kirliliği önleniyor hem de toplum sağlığı korunuyor.
Bayındır’da Gerçekleştirilen Çevre ve Tarım Etkinliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile E- Kulüp Rotary’nin ortaklaşa düzenlediği “Zirai İlaç Ambalajlarının Ayrı Toplanması Projesi”, dördüncü durağında Bayındır ilçesine bağlı Yakapınar ve çevre köylerde çiftçilerle buluştu. Bu etkinlikte, bölgedeki çiftçilere ve köy halkına yönelik önemli bilgilendirmeler gerçekleştirildi.
Katılımcılar ve Destekçiler
Etkinliğe İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Kılıç, Rotary Kulübü 2440. Bölge Federasyon Başkanı Aydan Özeren, kooperatif başkanları, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı. Bu birliktelik, tarım ve çevre alanında sürdürülebilirlik adına önemli bir adım teşkil ediyor.
Organik Gübrenin Dağıtımı ve Çevre Bilincinin Artırılması
Etkinlik kapsamında, zirai atıkların yol açtığı çevre kirliliği ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri detaylı şekilde anlatıldı. Çiftçilere ve katılımcılara, organik tarımın ve organik gübre kullanımının önemi anlatıldı. Ayrıca, ambalaj atıklarını toplayan üreticilere, doğa dostu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek amacıyla organik sıvı solucan gübresi dağıtıldı. En çok ambalaj toplayan üreticiye ise ödül olarak üç tekerlekli bisiklet hediye edildi.
Çevre Kirliliğine Karşı Alınan Önlemler ve Organik Tarımın Rolü
Proje kapsamında, öncelikle sahada detaylı çalışmalar yapılarak, toprak sahipleriyle birebir görüşmeler gerçekleştirildi. Bölgede zirai ilaç kullanımı ve boş ambalajların bertaraf edilmesine ilişkin bilgiler aktarıldı. Kullanılan zirai ilaçların tamamen boşaldıktan sonra, “Üçlü Yıkama Yöntemi” ile tehlikesiz hale getirilen ambalajlar, ayrı toplanarak geri dönüşüm süreçlerine kazandırılıyor. Ayrıca, seralara büyük torbalar dağıtılarak, belli aralıklarla ambalajların toplanması sağlanıyor ve böylece çevre kirliliği minimize ediliyor.