Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un Liderliğinde Gerçekleşen ‘Ankara Buluşmaları’ Devam Ediyor
Keçiören Belediyesi’nin önderliğinde, Estergon Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve her seferinde farklı konuların masaya yatırıldığı ‘Ankara Buluşmaları’ etkinliği, Başkent’in altyapı, üstyapı, sosyal yaşam, sokak canlıları ve ekonomik yapı gibi birçok temel alanını kapsamlı bir şekilde ele almaya devam ediyor. Son toplantıda ise, ‘Ulaşılabilir Kentler’ teması detaylandırıldı ve bölgenin sürdürülebilir gelişimi için önemli adımlar atıldı.
Başkan Altınok’tan İlginç Bir Açıklama: Asansör ve Rampa Zorunluluğunun İlk Keçiören’de Getirildiği
Toplantının açış konuşmasını yapan Başkan Turgut Altınok, şu sözlerle dikkat çekti: “Ulaşılabilir kentler inşa etmenin temel kriterlerini, hem ülkemizde hem de dünya örnekleriyle birlikte detaylıca incelemek büyük önem taşıyor. Vatandaşlarımızın şehir hayatına kolayca erişebilmesi adına, yerel yönetimler olarak neler yapmamız gerektiği konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda, Keçiören Belediyesi olarak önemli bir ilke imza attık. Türkiye’de ilk defa asansör ve rampa zorunluluğunu getiren belediye biz olduk.”
Altınok, sözlerine şöyle devam etti: “Göreve geldiğimizde ‘Engelli veya yaşlı vatandaşımız, illa ki giriş katında mı oturacak?’ sorusunu gündeme taşıyarak, bu alandaki ilk adımı attık. Ayrıca, Özellikle Engelli Eğitim ve Üretim Merkezi (ÖZEV) ile birlikte, özel gereksinimli bireylerin toplumsal yaşama katılımını sağlayan ilk projeleri hayata geçirdik. ‘Engelsiz yaşam, engelsiz hayat, engelsiz Keçiören’ vizyonuyla, şu an da Engelli Danışma Merkezimiz aracılığıyla bu çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
ABB’nin Ulaşılabilirlik Çalışmaları Hakkında Değerlendirmeler
Son dört buçuk yılda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşılabilirlik konusundaki çalışmalarında ciddi eksikliklerin olduğu ve sınıfta kaldığı da ifade edildi. Başkan Altınok, bu durumu şu sözlerle özetledi: “Başkentimizde, tüm halk kesimlerinin kentsel alanlara erişiminde önemli sorunlar yaşanıyor. İnşallah, önümüzdeki dönemde, daha sürdürülebilir ve bütüncül projelerle bu sorunların üstesinden geleceğiz.”
Altınok, ayrıca, yeni projelerde alanında uzman akademisyenler ve bürokratlarla iş birliği ve koordinasyon halinde hareket etmeyi sürdüreceklerini vurguladı. “Katılım ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diyerek, toplantıya katılanlara teşekkürlerini iletti.
Katılımcılar ve Sunumlar
Toplantıya, Hacettepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş, Erişilebilirlik Daire Başkanlığı Şehir Plancısı Sevinç Ayanoğlu ve Peyzaj Mimarı Gamze Feyzioğlu gibi uzman isimler katıldı. Bu isimler, hazırladıkları detaylı sunumlar ve görüşler ile toplantıya katkıda bulundular.
Özellikle, ulaşılabilirlik konusunda engelli ve yaşlı bireylerin yaşadığı günlük zorluklar, detaylı biçimde tartışıldı. Hacettepe Üniversitesi’nin uzmanları, ulaşılabilirliği; ulaşım araçları, altyapı ve sistemleri özelinde dünyadan örneklerle anlattı. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü projeler ve uygulamalar hakkında kapsamlı bilgiler paylaşıldı.
Sonuç ve Gelecek Vizyonu
Bu toplantı, sadece mevcut durumun değerlendirilmesi değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve erişilebilir kentler inşa etme yolunda atılacak adımların belirlenmesine de zemin hazırladı. Keçiören Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleşen bu etkinlik, Başkent’in ulaşılabilirlik alanında daha ileri seviyelere taşınması adına önemli bir adım olmayı sürdürüyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı