OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, ihracatçının üretim potansiyelini kaybetmemesi adına finansman ve döviz piyasalarındaki düzenlemelerin büyük önem taşıdığı vurgulandı. Başkan Levent Çamur, özellikle kur politikalarının ve kredi erişiminin ekonomideki canlanma açısından kritik olduğunu dile getirdi.
Kur ve finansman politikalarını değerlendirirken, sürdürülebilir ve üretimi teşvik eden adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Çamur, “Kur’u dizginlemeye çalışırken, ihracatçıyı olumsuz etkilememek en önemli önceliğimiz olmalı. Çünkü ihracat yapmadan döviz girişi sağlanamaz. Yurt dışından alınan dövize ihtiyaç duymadan, sadece turizm gelirleriyle bu dengeyi kurmak mümkün değil. Ayrıca, iç piyasada maliyetler sürekli artarken, kurun kontrol altında tutulmaması rekabet gücümüzü ciddi anlamda zayıflatıyor” ifadelerini kullandı.
Bu noktada, Merkez Bankası’nın günlük reeskont limitlerini 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye çıkarması ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Bankası (TİM) ile yapılan anlaşmaların, özellikle KOBİ’ler için finansmana erişimde önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, kur baskısı ve enflasyonun yanı sıra küçülen yurtdışı pazarları nedeniyle ihracatın desteklenmesinin, ekonomik istikrar açısından kaçınılmaz olduğu vurgulandı.
Kur Politikası ve İhracatçıların Desteği
Çamur, “Kur’un aşırı düşük seviyelerde seyretmesi, ithalatı özendiriyor ve bu da iç piyasada fiyat istikrarını olumsuz etkiliyor. Çin gibi rakiplerimizin Ortadoğu pazarında rekabet gücü artarken, bizim düşük kur politikamız nedeniyle ihracatımız zorlanıyor. Bu nedenle, kurda sağlıklı bir dengeleme mekanizması kurulmalı. Böylece, ihracatçılar hem rekabet avantajını koruyabilir hem de iç piyasada maliyetlerini sürdürebilir” diye ekledi.
Üretimin Canlandırılması ve Engellerin Kaldırılması
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, Orta Vadeli Program’ın (OVP) uygulanma sürecinin hızlı olması gerektiğine vurgu yaptı. “Üretim soğursa, tekrar canlandırmak çok zor olur” diyerek, üretim ortamını canlı tutmanın önemine değindi. Çamur, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar üretmek için büyük bir istek duyuyor, ancak önlerindeki engellerin kaldırılması gerekir. Faiz oranlarından kaynaklı maliyetler, teşvik ve desteklerle azaltılmalı. Bu sayede, üreticilerin yeniden iştahı artırılabilir ve ekonomiye güç kazandırılır.”
Sonuç olarak, ORSİAD yönetimi, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için alınması gereken önlemlerin ve yapılması gereken reformların takipçisi olmayı sürdüreceklerini belirtti.